Looking for NCERT Revision Notes? Check out here.
1. Why do organisms take food?
Ans: Organisms take food for their survival and growth.
2. Distinguish between a parasite and a saprotroph.
Ans:
Parasite |
Saprotroph |
The organisms that live on host cell for their survival is called parasite. |
The organisms that get their food from dead and decaying matter is called saprotroph |
Example: Cuscuta |
Example: Mushroom |
3. How would you test the presence of starch in leaves?
Ans: Iodine test can be used to test the presence of starch in leaves. First, boil the leave in alcohol and then put two drop on iodine solution on it. If the color changes to blue – it means that starch is present in it.
4. Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.
Ans: During photosynthesis, plants use water, carbon dioxide, and sunlight in the presence of chlorophyll to prepare their food.
5. Show with the help of a sketch that plants are the ultimate source of food.
Ans:
6. Fill in the blanks:
(a) Green plants are called autotrophs since they synthesise their own food.
(b) The food synthesised by plants is stored as starch.
(c) In photosynthesis solar energy is absorbed by the pigment called Cholorophyll.
(d) During photosynthesis plants take in carbon dioxide and release oxygen gas.
7. Name the following:
(i) A parasitic plant with yellow, slender and branched stem.
Ans: Cuscuta
(ii) A plant that is partially autotrophic.
Ans: Pitcher plant
(iii) The pores through which leaves exchange gases.
Ans: Stomata
8. Tick the correct answer:
(a) Cuscuta is an example of:
(i) autotroph (ii) parasite (iii) saprotroph (iv) host
Ans: (ii) Parasite
(b) The plant which traps and feeds on insects is:
(i) Cuscuta (ii) china rose (iv) pitcher plant (iv) rose
Ans: (iv) pitcher plant
9. Match the items given in Column I with those in Column II:
Ans:
Column I |
Column II |
|
Leaf |
|
Rhizobium |
|
Parasite |
|
Heterotrophs |
|
Pitcher plant |
10. Mark ‘T’ if the statement is true and ‘F’ if it is false:
(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (T/F)
Ans: False
(ii) Plants which synthesise their food are called saprotrophs. (T/F)
Ans: False
(iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T/F)
Ans: True
(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T/F)
Ans: True
11. Choose the correct option from the following:
Which part of the plant takes in carbon dioxide from the air for photosynthesis?
(i) Root hair (ii) Stomata (iii) Leaf veins (iv) Petals
Ans: (ii) Stomata
12. Choose the correct option from the following:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(i) roots (ii) stem (iii) flowers (iv) leaves
Ans: (iv) leaves
13. Why do farmers grow many fruits and vegetable crops inside large green houses? What are the advantages to the farmers?
Ans: The green house provide controlled environment for the growth of fruits and vegetables. It also protect them from rodents, birds and insects, which gives plentiful of crops to the farmers, hence, it is beneficial for them.