Our app is now available on Google Play. Get it on Google Play

Looking for NCERT Revision Notes? Check out here.

NCERT Solutions for class 7 Science Fibre to fabric

Download PDF

Exercise

1. You must be familiar with the following nursery rhymes:

(i) ‘Baa baa black sheep, have you any wool.’

(ii) ‘Mary had a little lamb, whose fleece was white as snow.’

Answer the following:

(a) Which parts of the black sheep have wool?

Ans: Black sheep have wool on their back and abdomen.

(b) What is meant by the white fleece of the lamb?

Ans: White fleece of lamb is referring to its white hair.

2. The silkworm is (a) a caterpillar, (b) a larva. Choose the correct option.

  1. a
  2. b
  3. both a and b
  4. neither a nor b.

Ans: iii. Both a and b

3. Which of the following does not yield wool? (i) Yak (ii) Camel (iii) Goat (iv) Woolly dog

Ans: (iv) Wooly dog

4. What is meant by the following terms? (i) Rearing (ii) Shearing (iii) Sericulture

Ans: (i) Rearing: The process of keeping, feeding and taking care of animals is called rearing.

(ii) Shearing: It means removing the fleeces from the body of sheep with the help of machine.

(iii) Sericulture: The rearing of silkworm to obtain silk is called sericulture.

5. Given below is a sequence of steps in the processing of wool. Which are the missing steps? Add them. Shearing, __________, sorting, __________, __________, _________.

Ans: Shearing, Scouring, sorting, cleaning of burrs, dyeing, rolling

6. Make sketches of the two stages in the life history of the silk moth which are directly related to the production of silk.

Ans: Do it yourself

7. Out of the following, which are the two terms related to silk production? Sericulture, floriculture, moriculture, apiculture and silviculture

Ans: Sericulture and moriculture

Sericulture is the process of rearing silkworm to obtain silk.

Moriculture is the process of growing mulberry leaves to feed the silk worm.

8. Match the words of Column I with those given in Column II:

Column I

Column II

1. Scouring

a. Yields silk fibers

2. Mulberry leaves

b. Wool yielding animal

3. Yak

c. Food of silk worm

4. Cocoon

d. Reeling

 

e. Cleaning sheared skin

Ans:

Column I

Column II

1. Scouring

a. Cleaning sheared skin

2. Mulberry leaves

b. Food of silk worm

3. Yak

c. Wool yielding animal

4. Cocoon

d. Yields silk fibers

Related NCERT Solutions